מנוע החיפוש המקיף לקנאביס בישראל
פילטר

פנצ'ול – Fenchol

טרפן משני (פחות נפוץ)

פנצ'ול הוא מונוטרפנואיד נפוץ בטבע אשר נמצא כבעל תכונות אנטיבקטריאליות נרחבות ועשוי למלא תפקיד בהקלה על כאב באמצעות עיכוב הקולטן TRPA1, חלבון חשוב במערכת איתות הכאב בגוף.

פנצ'ול הוא טרפן משני (פחות נפוץ) שנמצא בקנאביס ומוערך בשל הארומה האדמתית שלו המופיעה באופן טבעי בבזיליקום. הטרפן כולל גם עד 16% מהשמנים הנדיפים של מינים מסוימים של אסטר – סוג של צמח בעל פרחים דמויי כוכבים. בניגוד לטרפנים כמו גרניל וגרניול, שניהם מתוקים במיוחד, לפנצ'ול יש טעם של אורן וקמפור. הניחוח הרענן של הפנצ'ול הופך אותו למרכיב חיוני בחומרי ניקוי נוזליים, אבקות ומרככי כביסה. תעשיית הבשמים עושה שימוש רב יותר בפנצ'ול מכל תעשייה אחרת.

פנצ'ול בחיי היומיום

בוודאי כבר נתקלתם בפנצ'ול בכל פעם שפיזרתם בזיליקום על סיר של רוטב עגבניות או נהניתם מסלט המכיל בזיליקום טרי. ייתכן שהארומה של פנצ'ול גרתה את החושים שלכם אם החזקתם זר פרחי אסטר. יתכן שגם נתקלתם בפנצ'ול אם חפפתם את השיער בשמפו צמחי מרפא או התזתם על עצמכם תרסיס גוף.

תכונות טיפוליות של פנצ'ול

הפנצ'ול הפגין יעילות במספר תחומים טיפוליים, ויש לו פוטנציאל מבטיח כחומר אנטיבקטריאלי, מיקרוביאלי ונוגד חמצון.

הפנצ'ול הוכיח את עצמו כיעיל כנגד קשת רחבה של חיידקים, על פי מחקר טורקי משנת 2007 שבדק את יעילות הטרפן יחד עם 20 אחרים. החוקרים השוו את עוצמת הטרפנים לזו של פניצילין בהתמודדות עם 63 זני חיידקים מגוונים. פנצ'ול וכמה נוספים נמצאו כמעכבים את התרבות החיידקים, אם כי החוקרים ציינו כי פניצילין הציג רמות גבוהות יותר של פעילות אנטיבקטריאלית.

מחקר שנערך בשנת 2013, ופורסם בכתב העת The Scientific World Journal, בדק את עוצמת השמן האתרי שמקורו בעלים של צמח האפר הדוקרני המכונף, שיח אנדמי לאסיה. השמן הורכב בעיקר מלינאלול (30.58%), אך הכיל גם כמות משמעותית של פנצ'ול(9.43%) . התוצאות הראו כי לשמן האתרי יש תכונות מיקרוביאליות ונוגדות חמצון, וכי לאחר מחקר נוסף, הוא יכול להוות חומר גלם לתעשיית המזון וההדברה.

מחקר שנערך על ידי מדענים יפניים בשנת 2014 הראה כי פנצ'ול עשוי לשחק תפקיד בהקלה על כאב. מחברי המחקר הראו כי פנצ'ול (פנצ'יל אלכוהול) מעכב חלבון חשוב במערכת איתות הכאב בגוף, קולטן בשם TRPA1. מחקר זה מצביע על תפקיד מבטיח עבור פנצ'ול ומונוטרפנים אחרים בהקלה על הכאב.

תפקידו של הפנצ'ול בקנאביס

בננה קוש ו- או ג'י קוש  OG Kush הם זני קנאביס המכילים רמות גבוהות מהממוצע של פנצ'ול. כטרפן משני, פנצ'ול לא נמצא בקנאביס באותה כמות כמו מירצן ופינן ושאר טרפנים ראשוניים. השפעותיו של הפנצ'ול כמרכיב של קנאביס אינן מובנות לעומק; יש צורך במחקר נוסף כדי להבין את תרומתו של הטרפן להשפעות הפסיכואקטיביות ושיכוך הכאבים של הקנאביס.

לסיכום

הפנצ'ול, טרפן מרענן ואדמתי, ידוע בתרומתו לתעשיית הבשמים, כמו גם בתכונות האנטי-בקטריאליות, המיקרוביאליות ומשככות הכאבים העשויות להפוך אותו למועיל עבור מגוון רחב יותר של שימושים.

 

נמצא גם ב: בזיליקום
נקודת רתיחה: 201 °C
איכויות מרפא: אנטיבקטריאלי, מיקרוביאלי, נוגד חמצון

כתבות נוספות

טרפנים נוספים

כלי נגישות