מנוע החיפוש המקיף לקנאביס בישראל
פילטר

אוסימין – Ocimene

טרפן בעל ניחוח פרחוני

ציס-בטא-אוסימין (Ocimene) , הצורה השנייה של בטא-אוסימין, שונה מעט מטרנס בטא-אוסימין בשל מיקום הקבוצות הפונקציונליות שלו ביחס לשרשראות הפחמן בסוג זה של מונו-טרפן. טרפן זה, הנמצא גם במגוון צמחים ופירות החל מסחלבים ועד מנגו ותפוז סיני, ובריכוזים גבוהים בקנאביס, מאופיין בארומה של עץ ובתווים פרחוניים שבזכותם נעשה בו שימוש נרחב בתעשיית הבשמים. מלבד הניחוח, ה- cis-ocimene ניחן מספר יתרונות טיפוליים, ובין השאר הוא מונע גודש, נוגד דלקת, אנטיבקטריאלי ומחטא.

הריח של זן מסוים של קנאביס הוא כמו טביעת אצבע, החושפת מערכת מורכבת של תרכובות – הנקראות טרפנים – התורמות לחוויה אותה משרה הצמח. שינוי קל של טרפן אחד, אפילו מינורי, יכול להשפיע על האופן בו אנו חווים את הטעם, הארומה, ואולי אפילו ההשפעות של אותו זן.

אוסימין הוא טרפן האחראי על חלק מן הטעמים המתוקים והעשבוניים של זנים מסוימים של קנאביס, והוא יכול להוסיף גם תווים של הדרים ועץ. הוא עשוי גם להציע מגוון רחב של תכונות מרפא, כמו גם השפעות מרוממות, אם כי יש עדיין הרבה מה לחקור וללמוד לגבי היכולות שלו.

זנים המכילים אוסימין

למרות שריכוזי האוסימין משתנים מאוד בין הזנים, ישנם זנים הנוטים להכיל כמויות גבוהות מן הממוצע. יש לזכור כי אוסימין ממעט לשחק תפקיד ראשי בפרופיל הטרפנים בקנאביס, אך לעיתים זהו הטרפן השני או השלישי בשכיחותו. בין הזנים הבולטים ניתן למצוא את Clementine, Dream Queen, Dutch Treat, Golden Pineapple, Green Crack ו- J1. קלמנטיין הוא דוגמה לזן עם רמות גבוהות יחסית של אוסימין, בהתבסס על נתוני מעבדה. הוא לא הטרפן הדומיננטי, אבל זהו מקרה נדיר של אוסימין כטרפן השני בשכיחותו.

הפרופיל המובהק של אוסימין

אוסימין הוא מונוטרפן אשר ניתן למצוא במגוון רחב של צמחים. כשות, תפוז סיני, מנגו, בזיליקום, ברגמוט, לבנדר, סחלב, פלפל ועוד שלל צמחים מכילים אוסימין בכמות כלשהי.

בתעשיית הבשמים משתמשים באוסימין בדרך כלל בזכות הפרופיל הארומטי המתוק, הפרחוני והעשבוני שלו.

אוסימין נחשב גם כחומר מגן או חלק ממנגנון ההגנה של צמחים מפני גורמים מזיקים. מזיקים כמו כנימות, שיכולים להזיק מאוד לגידולי קנאביס, מתרחקים מזנים המכילים אוסימין באותו אופן בו יתושים מתרחקים משמני הדרים בזנים מסוימים של גרניום.

היתרונות הפוטנציאליים של אוסימין

מחקר משנת 2014 גילה כי לאוסימין שמקורו בפרחים של צמח ה-Unshiu  ממשפחת ההדרים, קרוב משפחה של המנדרינה, יש תכונות אנטי דלקתיות יעילות ביותר. לצורך המחקר בוצע ניתוח ההרכב הכימי של השמנים האתרים שבפרחים באמצעות כרומטוגרפיה של גז (GC-MS).

המחקר גילה כי אוסימין היווה 5.6% מהמרכיבים הכימיים של השמן. במחקר נמצאו גם ראיות תומכות לכך ששמנים אלה יכולים לדכא ייצור של חומרים דלקתיים שונים הנפלטים על ידי מערכת החיסון.

מחקרים נוספים מצביעים על כך שאוסימין עשוי לסייע בטיפול בסימפטומים של סוכרת על ידי עיכוב ההתפתחות של אנזימים מסוימים. במחקר אחר משנת 2013, ניתוח GC-MS של שמנים אתרים של זרעי פלפל שחור גילה כי האוסימין מהווה בו מרכיב מרכזי. הוכח כי לשמן זה יש תכונות נוגדות חמצון וכן יכולת לעכב אנזימים מרכזיים הקשורים לסוכרת מסוג 2 ויתר לחץ דם.

נמצא גם ב: דומדמניות שחורות
נקודת רתיחה: 177℃
איכויות מרפא: אנטיבקטריאלי, אנטי פטרייתי

כתבות נוספות

טרפנים נוספים

כלי נגישות