מנוע החיפוש המקיף לקנאביס בישראל
פילטר

פינן – Pinene

אחד הטרפנים הנפוצים ביותר בקנאביס

פינן הוא מונוטרפן, אחת התרכובות הנפוצות ביותר בעצי חורש, במיוחד אורנים. הוא נספג ביעילות דרך העור, הריאות ומערכת העיכול וידוע בהשפעותיו האנטיבקטריאליות וביכולותו להקל על דיכאון ולהשרות רוגע.

הפינן הוא אחד הטרפנים הנפוצים ביותר בקנאביס. הוא מהווה מושא למחקר בשל פוטנציאל הטיפול במצבים רבים, כולל דלקת, סרטן ומחלות ריאה.

מהו פינן?

הפינן כשמו כן הוא (אורן = Pine), טרפן בעל ניחוח של עץ אורן. הוא נמצא בעצי אורן וצמחים אחרים, כולל קנאביס. הוא נפוץ בקוטלי חרקים וכחומר טעם. שימוש פוטנציאלי יוצא דופן בפינן הוא כדלק ביולוגי במנועי בעירה. הסיבה לכך היא שתרכובת דימר של פינן (שתי מולקולות פינן זהות המקושרות זו לזו) עשויה להיות בעלת ערכי חום נפחי שווי ערך לדלק טילים. על פי מאמר שפורסם בשנת 2014 בכתב העת American Chemical Society, חוקרים במכון הטכנולוגי של ג'ורג'יה והמכון המשותף לביו-אנרגיה ייצרו פינן באופן סינטטי באמצעות חיידק.

מה ההבדל בין אלפא-פינן לבטא-פינן?

ישנן שתי צורות של פינן: אלפא-פינן ובטא-פינן. אלפא-פינן נפוץ יותר בקנאביס והוא הטרפנואיד הנפוץ ביותר בטבע. חוקרים בוחנים האם אלפא-פינן יכול לטפל או למנוע אלצהיימר ומצבים נוירולוגיים אחרים.

במה נמצא פינן?

אותו טרפן בעל ארומה של אורן נמצא בשמיר, בזיליקום, רוזמרין, פטרוזיליה והשמנים האתריים שלהם. בנוסף, עצים מחטניים, כולל אורן והמחטים הריחניים שלו, עשירים בפינן. מלבד העונג שבריח המרענן של עצי אורן ביום אביב, בוודאי נתקלתם בפינן בשולחן האוכל. צנוברים מכילים שמן פינן, כמו גם ליים וקליפת תפוז. אז אם נהניתם לאחרונה מקליפות תפוז מסוכרות, חומוס עם צנוברים או פרוסת עוגת ליים, נהניתם גם מן הטרפן הזה. לעומת זאת, ידוע כי חרקים נרתעים מפינן ולכן הוא משמש בתכשירים דוחי חרקים.

נוגד דלקת

הוכח כי שמנים אתרים צמחיים המכילים פינן מסוגלים להקל על דלקות. מחקר שנערך בשנת 2015 ואשר פורסם בכתב העת American Journal of Chinese Medicine מצא כי אלפא-פינן מפגין מספר תכונות אנטי דלקתיות בתאים של בעלי חיים. יוזמי המחקר הגיעו למסקנה כי לטרפן יש פוטנציאל לטפל במחלות דלקתיות שונות. מעניין שההשפעות האנטי-דלקתיות של הפינן עשויות להפוך אותו לתוסף יעיל לקרם הגנה. על פי מחקר שפורסם בשנת 2018 בכתב העת Life Sciences, הוא מונע נזק לעור הנגרם על ידי אור אולטרה סגול.

אנטי סרטני

מחקרים רבים בבעלי חיים ובמודלים אחרים הגיעו למסקנה כי לאלפא-פינן ולבטא-פינן יש תכונות אנטי סרטניות משמעותיות. למעשה, כאשר הם נצרכים יחד, נראה כי לשתי צורות הפינן יש השפעות סינרגטיות המסוגלות לצמצם גידולים, כפי שנצפה במחקר שפורסם בשנת 2018 בכתב העת הרפואי Chemotherapy. המחקר הראה גם כי אלפא-פינן עשוי להיות יעיל בטיפול בסרטן הערמונית בעכברים.

קוטל חיידקים

אלפא-פינן ובטא-פינן היוו מושא מחקר גם בשל תכונותיהם כקוטלי חיידקים. מחקר אחד שפורסם בשנת 2012 בכתב העת המדעי השוויצרי Molecules, הוכיח כי פינן הוא כלי עוצמתי במיוחד במאבק בקנדידה אלביקנס, פטריית שמרים שנמצאת בגוף האדם העלולה להזיק אם היא מתרבה ללא שליטה.

נוגד דיכאון

מטופלים בדרך כלל נוטלים קנאביס בכדי לשפר את מצב הרוח שלהם, דבר הגיוני בהתחשב בתוצאות מחקר שפורסם בשנת 2012 בכתב העת Journal of Ethnopharmacology. נראה כי בטא-פינן, בשילוב עם הטרפן לינאלול, מייצר השפעות הדומות לאלה של תרופות נוגדות דיכאון.

האם פינן טוב לחרדה?

שינרין-יוקו ("רחצה ביער" ביפנית) הוא דוגמה חיה לרפואה על בסיס צמחים. רופאים יפניים ומומחים ליערות מאמינים כי הליכה ביער יכולה להשפיע על הנפש והגוף. יתר על כן, בשנת 2017 פרסם כתב העת הבינלאומי למחקר סביבתי ובריאות הציבור סקירה מקיפה של מחקרים קיימים על אותו נוהג יפני. הסקירה הראתה כי הרחצה ביער הפחיתה את לחץ הדם ואת הדופק, הקלה על מתח ושיפרה את בריאות "הרוחצים" באופן כללי. לפיכך, נראה כי לפינן, יחד עם טרפנים רבים אחרים הנמצאים ביערות, עשויה להיות השפעה טיפולית עקיפה על חרדה. יש צורך במחקר נוסף כדי להבין אם פינן עשוי להשפיע ישירות על חרדה.

 

 

 

נמצא גם ב: אורן
נקודת רתיחה: 163℃
איכויות מרפא: נוגד דיכאון, אנטי בקטריאלי.

כתבות נוספות

טרפנים נוספים

כלי נגישות