לפני שניגשים לתהליך קבלת רשיון קנאביס רפואי, כדאי להכיר אותו היטב: מהן המחלות עבורן ניתן לקבל רשיון קנאביס רפואי, לאיזה רופא לגשת, מהם השלבים, הדרישות והמסמכים הנדרשים.
קודם כל, חשוב לזכור שהמונח ‘קנאביס רפואי‘ מתייחס לפרחי קנאביס או תמציות קנאביס המיוצרות בפיקוח וברישיון משרד הבריאות. לגבי מוצרים אחרים – לכל מוצר כללים משלו.
משרד הבריאות פירסם רשימת “התוויות” (נוהל 106) ובו פירוט של המחלות המזכות ברישיון קנאביס רפואי בישראל. ראשית יש לבדוק האם המחלה, התסמונת או הבעיה ממנה אתם סובלים, אכן כלולה באותה רשימת התוויות.
שימו לב: לא כל מי שחולה באחת מן המחלות שברשימה יהיה זכאי בהכרח לקבלת רישיון קנאביס רפואי. לכל מחלה תנאים ספציפיים. בבחינת הזכאות נלקחת בחשבון היסטוריית הטיפולים של המבקש יחד עם שימוש קודם בתרופות מרשם וטיפולים קונבנציונאליים (בעיקר חוסר ההצלחה של אותם טיפולים ותרופות). הקנאביס נחשב עדיין בגדר “טיפול מוצא אחרון” – כלומר רק לאחר מיצוי כל האפשרויות.
הרופאים המופיעים ברשימה בהמשך מורשים לנפק בעצמם, באמצעות תוכנת מחשב ייעודית, את רישיון השימוש בקנאביס יחד עם מרשמים קבועים לרכישת הקנאביס בבתי מרקחת.
עם זאת, אפשרות זו של הנפקת הרישיון והמרשמים, פתוחה רק דרך שירותי הרפואה הציבורית. במידה ומדובר ברפואה פרטית, הרופא יכול לשלוח המלצה בלבד למשרד הבריאות דרך אותה התוכנה, והיחידה לקנאביס רפואי (יק”ר) תשקול אם לאשר את ההמלצה.
עלות הביקור אצל רופא ברפואה הציבורית נקבעה על ידי ועדה ממשלתית ועומדת על סך 278 ש”ח לביקור הראשון להנפקת הרישיון, וכל ביקור נוסף לחידוש הרשיון יהיה ללא עלות נוספת. עם זאת, מרבית הרופאים מספקים שירות זה ברפואה הפרטית בלבד שם המחירים נעים בין 800 ש”ח ועד 1,500 ש”ח ויותר.
מלבד הרופאים ברשימה הנ”ל יש כ-30 רופאים הרשאים להנפיק רישיונות קנאביס רפואי לחולי סרטן בלבד. רופאים אלה נמצאים בבתי החולים בילינסון (רבין), איכילוב, ‘שיבא’ תל השומר, הדסה, רמב”ם, זיו, גליל מערבי ואסף הרופא. הרופאים עובדים בכפוף למשרד הבריאות, אך מנפיקים את הרישיון באופן עצמאי בבית החולים, ללא צורך באישור היחידה לקנאביס רפואי, לעיתים בתוך 24-48 שעות ממועד הבקשה.
כל רופא אחר, שלא עבר הסמכה מטעם משרד הבריאות, יכול להוציא המלצה בלבד, ולהגיש אותה ליק”ר לצורך בחינה ואישור.
רשימת הרופאים המוסמכים באתר משרד הבריאות
באופן כללי, על המבקשים לקבל רשיון לקנאביס רפואי להוכיח כי עברו טיפול של שנה לפחות בתרופות קונבנציונאליות וטיפולים קונבנציונאליים, ללא תוצאות מספקות, על מנת להיות זכאים לקבלת רשיון.
לכן חשוב להגיע לביקור אצל הרופא עם היסטוריית הטיפולים המלאה הכוללת פירוט של תופעות הלוואי הנגרמות מן השימוש באותן תרופות.
הרופא עשוי לדחות את בקשתכם, או להמליץ על הטיפול, בתפרחת קנאביס, בשמן קנאביס, בקפסולות ועוד. אם החליט להמליץ, על הרופא לפרט את כל היסטוריית הטיפולים שלכם, ולנמק מדוע החליט להמליץ על טיפול בקנאביס רפואי.
באסדרה החדשה, לאחר הטמעת הרפורמה הנקראת “מדיקליזציה”, השתנה הליך הנפקת הרישיונות יחד עם אופן אספקת הקנאביס הרפואי למטופלים.
מעתה רשאים הרופאים המוסמכים בשירות הציבורי להנפיק את הרישיון, יחד עם מרשמים חודשיים, בעצמם ובמקום. עם הרישיון והמרשם יכולים המטופלים לגשת מיד לבית מרקחת ולרכוש את הקנאביס הרפואי.
למטופלים אונקולוגים קיימת האפשרות לקבלת השירות במחלקות האונקולוגיות שבבתי חולים המאפשרים זאת, בחתימת רופא מחלקה המוסמך לכך.
שנית, מעתה הרופא לא רק קובע את כמות הקנאביס החודשית (בד”כ בין 20 ל-60 גרם), אלא גם את הקטגוריה של המוצרים והזנים שתקבלו.
לדוגמה, הרופא ירשום לכם טיפול במוצרים מקטגוריה T10/C10 שמשמעותה קבוצת מוצרי קנאביס המכילים פחות או יותר 10 אחוז THC ו-10 אחוז CBD.
אם הנכם מטופלים חדשים, קרוב לוודאי שתקבלו מוצרים בעלי אחוז THC נמוך יותר. מטופלים ותיקים ישתמשו בזנים ומוצרים מקטגוריית T20/C4 למשל, אך יש לזכור – תכולה גבוהה יותר של THC אין משמעותה קנאביס טוב יותר. מחקרים מצאו כי דווקא הזנים המאוזנים הם העדיפים לשימוש.
לאחר קבלת הרשיון והמרשם ניתן לרכוש קנאביס רפואי בכל אחד מעשרות בתי המרקחת המורשים לכך. ניתן כמובן להזמין משלוחי קנאביס עד הבית.
רשימת בתי המרקחת המורשים כאן בפורטל
חשוב לדעת
במרבית המקרים הרישיון הראשון ניתן לתקופה של חצי שנה בלבד ולכמות של 20-30 גרם קנאביס לכל היותר.
ניתן לבקש כמות גדולה יותר בשלב חידוש הרישיון, בהמלצת הרופא.
חלק מקופות החולים מאפשרות החזר כספי עבור קנאביס והביקור אצל הרופאים.
לבירורים ופניות ניתן לפנות למוקד היק”ר בטלפון 08-6268000 או בדוא"ל yakar.metupalim@moh.gov.il
במקרים מיוחדים ניתן גם לפנות לנציגי משרד הבריאות ויחידת הקנאביס הרפואי: